A Beloirusz Üzleti Fórum összefoglalása

A Kelet-Európa Üzleti Klub kezdeményezésére és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ), valamint a Belarusz Köztársaság magyarországi Nagykövetségének társ-szervezésével, több rendezvényből álló üzleti tanácskozásokat szerveztünk Budapesten. Április 23-án a belarusz üzletemberek (már Budapesten tartózkodó csaknem harmincfős csoportjának) részére konzultációval egybekötött előadást szerveztünk a magyar gazdaságról, magyarországi vállalkozási környezetről, kereskedelemfejlesztési infrastruktúráról. Ugyanaznap ezek az üzletemberek este a Nagykövetségen külön is találkozhattak a rendezvény magyar szponzoraival és a Klub, valamint a VOSZ képviselőivel.

 

A fórum központi rendezvényei az április 24-én a Volvo- Ivanics autószalonban rendezett nagyszabású Üzletember Fórum és b2b partnertárgyalások voltak. A fórumon 102  részvevő jelent meg 58 belarusz és magyar cég képviseletében.

A tanácskozást a megnyitáskor személyesen köszöntötték a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője, a Belarusz Köztársaság magyarországi és Magyarország minszki nagykövetei, valamint Vityebszk Megye kormányzó-helyettese. Vezetői szinten képviseltetette magát és szólalt fel a VOSZ, a Belorusz Vállalkozók Szövetsége, a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége, a VOSZ Textilipari tagozata és több magyarországi nagy bank. Prezentációkat tartottak az üzleti lehetőségekről a minszki „Nagy Kő”, a breszti és a grodnói „ szabad gazdasági övezetek” vezetői, valamint a partnerország egyik legnagyobb vállalatának, a Belarusz Fémipari Művek képviselője. A rendezvényen az előadásokkal párhuzamosan és azt követően nagyszámú közvetlen üzleti kapcsolatfelvételre került sor.

 

A Fórum 2019-ben a magyar-belarusz üzleti kapcsolatok terén egyedülálló volt mind a részvevő cégek számát, mind a felszólaló szervek és szervezetek körét, szintjét és az üzleti partner-találkozók számát tekintve is (a részvevő belarusz és magyar üzletemberek számát tekintve ez volt a légszélesebb körű üzleti megjelenés a kétoldalú kapcsolatok 1992 óta tartó történetében). A résztvevők – visszajelzéseikben - magasra értékelték a Fórum szakmai tartalmát, ideértve annak járműipari és könnyűipari fókuszpontjait, a koncentrált kapcsolat-teremtési lehetőséget, valamint a helyszínt, továbbá a szervezést. Kifejezték érdeklődésüket további hasonló rendezvények iránt, üzleti rendezvényeikre invitálták a Klub, a VOSZ és a további támogatók képviselőit. ( A Belarusz Köztársaság nagykövetének témába vágó levele csatolva.)

Budapest, 2019. április 30.

Összeállította: Gilyán György, alelnök

Jóváhagyta: Jasper Miklós, elnök

 

Mellékelve:

1/A 2019. április 24-i magyar – belarusz üzleti fórum programja

2/A Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete levelének másolata

A Belorusz Fórum programja

Belorusz Fórum programja (2)

A Belorusz Nagykövet úr levele